La veu d'Estellés

"Venies d'una llarga família de forners/ i a tu t'agradaria ser forner, com els teus [...] I al costat del teu pare aprengueres l'ofici,/ nit a nit, dia a dia, i ara en tens l'enyorança"
Any Estellés
Vicent Andrés Estellés

"Venies d'una llarga família de forners/ i a tu t'agradaria ser forner, com els teus [...] I al costat del teu pare aprengueres l'ofici,/ nit a nit, dia a dia, i ara en tens l'enyorança". El 4 de setembre de 1924 naixia a Burjassot el fill del forner, com a ell mateix li agradava dir-se. Però Estellés no sols era això: era periodista, escriptor i poeta. Era el poeta del poble, la veu d'un poble. Hui, però, no només es recorda el seu aniversari. Des d'este setembre s'inicia l'Any Estellés, la celebració d'un any cultural en honor a una de les grans figures literàries valencianes. Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l'Ajuntament de Burjassot, i que compta també amb el suport de la Diputació de València.

Nombroses activitats serviran per homenatjar l'escriptor de Burjassot, tant a casa nostra com a l'exterior. Una exposició en el Centre del Carme, una mostra itinerant per centres educatius valencians, un congrés o una reunió científica són només alguns dels actes programats. A més, també s'editarà un còmic sobre la vida i trajectòria professional d'Estellés i s'està estudiant la reedició de la seua obra. I no només l'AVL recorda Estellés; ho fan també molts pobles valencians que, igual que a Escòcia amb Robert Burns, celebren festes populars on poesia, música i receptes de la terra es combinen per retre homenatge al poeta. Enguany, serà ja la tercera edició de la Festa Estellés.

Autor d'una vasta obra literària, on destaquen Llibre de meravelles (1971) i La clau que obri tots els panys (1971), ambdues poètiques, la major part de la seua producció va eixir a la llum en paral·lel a l'esplendor de la Nova Cançó. Així doncs, Estellés va participar en nombrosos recitals arreu dels Països Catalans, mentre que ell és un dels poetes en llengua catalana més musicats. Ovidi Montllor és qui més l'ha "cantat", amb les adaptacions d' El vi, Prediccions i conformitats, Els amants, Una escala qualsevol, El ball, M'aclame a tu o el Coral Romput, però també ho han fet Al Tall, Maria del Mar Bonet, Miquel Gil, Paco Muñoz, Remigi Palmero, Rafa Xambó o els Obrint Pas. La relació entre els nostres músics i Estellés no acaba ací: Feliu Ventura, La Gossa Sorda, Pau Alabajos o Aspencat, entre d'altres, mostren a les seues lletres la influència estellesiana, siga citant els seus versos, siga evocant el poeta. I així, musicant-lo, han aconseguit popularitzar la seua obra entre un públic ben variat.

El col·lectiu Melderomer també ens sumem a l'Any Estellés, i per això estem treballant en una sèrie de projectes que presentarem al llarg d'estos 12 mesos. I com que hem començat parlant d'Estellés i la música, iniciem l'homenatge amb "La veu d'Estellés", una llista de peces que, o bé són poemes musicats, o són cançons que evoquen el poeta i els seus versos. Es tracta a més d'una llista col·laborativa, així que una volta subscrits a ella podeu afegir-hi aquella cançó en que nosaltres no havíem pensat. Esperem que vos agrade i que seguiu atents, i participatius, a este Any Estellés.